(ВИДЕО) Саудиска Арабија ќе гради скијалиште среде пустина

Футуристички ски-центар Тројена ќе се гради среде саудиската пустина.

Ќе се користи за скијање три месеци од годината, додека остатокот од годината ќе се користи за спортови на вода и планински велосипедизам.

Скијачкиот центар ќе биде на планините на Неон – футуристички град чија изградба ќе чини дури 500 милијарди долари, пренесува Кликс.

Градот ќе се наоѓа во провинцијата Табук, која се наоѓа на северозападот на земјата.

Тројана е претставена како комбинација на неверојатна реална и виртуелна архитектура, вештачко езеро и место од кое ќе се нуди волшебен поглед.

Кларк Вилијамс, менаџер за маркетинг и комуникации на проектот Neom, рече дека е полесно отколку што мислите да се реализира идејата за скијање во Саудиска Арабија.

„Луѓето велат: Чекај малку, има ли снег во Саудиска Арабија? Вистината е дека се потребни само минус три степени целзиусови за да се направи снег во Неом. Ќе можеме да го правиме тоа три месеци во годината“, изјави Вилијамс.

На планините, каде што ќе биде ски-центарот, природната температура во зима е под нула степени.

Имајќи предвид дека Саудијците сакаат да развијат одржлив туризам, тие се посветени на користење што е можно помалку вода при правење снег и што е можно повеќе враќање на водата кога се прави снег.

„За да создадеме снег, ќе користиме што повеќе обновливи извори на енергија, било да е тоа сончева или ветерна енергија. Ќе користиме вода од нашата фабрика за бигор вода, што е супериорно решение. Покрај тоа, ќе се обидеме да акумулираме што повеќе вода што е можно, која ќе се формира кога снегот ќе се стопи“, истакна Вилијамс.

Не само за зимски задоволства

Во текот на зимата ќе може да се скија по 36 километри од патеките на Тројена, а во остатокот од годината ќе може да се ужива во вештачкото езеро и планински велосипедизам.

Меѓу другото, езерото ќе се користи и за спортови на вода.

Што ќе содржи ски-центарот?

Тројена ќе содржи се што треба да содржи еден модерен ски-центар. Ќе има ресторани, велнес и неколку хотели кои ќе можат да бидат домаќини на посетители откако ќе се отвори ски-центарот кон крајот на 2026 или почетокот на 2027 година.

Според Вилијамс, тоа ќе биде сосема нов пејзаж. Проектот е во прва фаза на развој. Тројена ќе има речиси 7.000 постојани жители.

Други точки на интерес

Овој ски-центар ќе биде еден од четирите главни делови на градот Неом.

Се очекува негов составен дел да биде луксузниот остров Синдала на Црвеното Море, Оксагон како пловечка индустриска метропола и The Line како град долг 170 километри со девет милиони жители.

Неом е еден од мегапроектите што ги планира „Визија 2030“.

Овој град првично ќе биде посветен на домашните туристи, а подоцна ќе биде посветен на привлекување странски туристи.

Планирано е целосно искористување на обновливите извори на енергија.

За да се заживее оваа област, во природата беа пуштени орикси и ноеви, пишува Euronews.

Треба да се напомене дека Саудијците ќе бидат домаќини на Азиските Зимски игри во 2029 година.

Следете не на Фејсбук:


This will close in 30 seconds