Братач, преубавото село во близина на Мостар кое се најде на листата на најубави во Босна

Од највисокиот водопад во Босна и Херцеговина и прекрасните водопади на Кожица до бедемите и кулите на скриениот град Хутовска или шумските патеки на Враница, фотографот Борис Трогранчиќ не престанува да не предизвикува да ги спакуваме куферите и да почнеме да ја откриваме Босна и Херцеговина. . Најновата дестинација која сакавме да ја откриеме благодарение на неговите фотографии е Братач, прекрасно село кое изгледа нереално, како да не е од ова време. Како што ни кажува Борис, неверојатно е колку луѓе не знаат за Братач, ниту пак некогаш го посетиле. Селото Невесин, кое се наоѓа на еден час возење од Мостар, е на листата на 16 најубави села во Босна и Херцеговина, како дел од проектот за одржлив развој на туризмот поддржан од УСАИД.

„Во селото се наоѓа фасцинантниот мост Овчиј брод – национален споменик на Босна и Херцеговина, изграден во 17 век на местото на некогашниот римски мост, а тој ја минува реката Заломка. Оваа река е една од најголемите копнени дупки во Динарскиот карст и во Европа. А покрај мостот има и остатоци од римски пат“, вели Борис, додавајќи дека мостот совршено би се вклопил во комплетот Господар на прстените.

Целото село изобилува со стеќци, тумби и утврдувања од илирскиот период. Има повеќе од 200 средновековни стеќаци од различни периоди, од кои некои се исклучително добро сочувани. Хоризонтот на селото Братач е опкружен со планините Вележ и Црвањ“, додава фотографот. Олимписките игри во Невесин се одржуваат и во Братач од 1875 година и се вклучени во списокот на нематеријално културно наследство на Босна и Херцеговина. Овој настан носи витешки игри и коњски трки, како и десетици различни натпревари како влечење јаже, фрлање рамо и бројни други активности каде целта е да се покаже брзина, умешност и сила – како и забава и зачувување на традицијата . Доколку го посетите ова интересно место, можете да отидете понатаму за да ги откриете културно-историските знаменитости на Босна и Херцеговина, како што се Благај, кулата Херцег-Стјепан, Мостар, Хутово Блат…

punkufer.hr

Следете не на Фејсбук:


This will close in 30 seconds