(ВИДЕО) Амалфи – островот кој Италијаните се обидуваат да си го зачуваат само за себе

Островот Амалфи, еден од најубавите италијански острови, воодушевува со својот идиличен пејзаж и богата историја. Сместен во провинцијата Салерно во регионот Кампанија, овој остров се истакнува како вистинско чудо на природата.

Со своите бескрајни плажи, кристално чисто море и прекрасни пејзажи, Амалфи е омилено место за туристи од целиот свет. Освен природните убавини, овој остров може да се истакне и со својата богата култура и традиција.

Градот Амалфи, чие име потекнува од старогрчкиот бог Аполон, е преполн со вековни цркви, манастири и палати, кои сведочат за богатата историја на островот. Познатиот Собор на Амалфи, изграден во 9 век, привлекува голем број на посетители поради својата уметничка вредност и културно значење.

Италијанскиот остров не привлекува само со своите историски знаменитости, туку и со својата вкусна кујна. Локалната културата е богата со разновидни гастрономски уживања, каде што љубителите на храната можат да уживаат во традиционални месни специјалитети и препознатливи италијански вина.

Со секоја своја детал, островот Амалфи пружа неповторливо искуство за посетителите, од богатството на природата до културното наследство. Тоа е место кое несомнено заслужува посета и пружа можност за вистинско уживање и одмор.

За жал, поради различни влијанија на туризмот и промени во климата, Амалфи е предизвикан од предизвиците на одржливоста на туризмот и одржливиот развој. За да се задржи неговата убавина и автентичност, потребно е да се земат мерки за заштита на овој прекрасен италијански остров.

Од север до југ, Амалфи останува магично место што ги вовлекува сите сетила и пружа неповторливо искуство за посетителите.

Следете не на Фејсбук:


This will close in 30 seconds