Будимпешта: познатата жичница која ќе ве однесе до прекрасниот замок и гледна точка

Во Будимпешта, на врвот на ридот – на висина од приближно 90 метри, се наоѓа замокот Буда, комплексот на палатата на унгарските кралеви, во кој се сместени Унгарската национална галерија, Историскиот музеј на Будимпешта и тераса со прекрасен поглед на градот. Во минатото, замокот бил познат како Кралска палата и Кралски замок.

Се наоѓа на јужниот врв на Дворски брдо и е опкружен со дел од градот познат како област Дворски. Замокот е поврзан со плоштадот Адам Кларк од другата страна на Дунав со жичница, а потоа со висечкиот мост Сечени. Замокот стана попристапен за посетителите дури по отворањето на втората жичница во Европа, што на многу посетители им го скрати патувањето на еквивалент на одење по скалите до 30-ти кат.

За време на бомбардирањето на Будимпешта за време на Втората светска војна, жичницата беше уништена, но за среќа беа зачувани делови. Budavári Sikló беше повторно отворен во 1986 година, а денес е дел од системот за јавен транспорт на Будимпешта и е на листата на светско наследство. Жичницата во Будимпешта е долга 95 метри, висока 51 метар и има максимален наклон од 48 отсто. Секоја од двете кабини може да прими 24 патници.

Жичницата е отворена секој ден од седум и пол наутро до десет навечер. Започнува пред мостот Кларк Адам Сквер, а ќе ви требаат само неколку минути живописно возење додека не стигнете до ридот помеѓу Кралската палата и палатата Сандор. Цената на возење во еден правец е околу 19 куни, а во двата правци е 2000 денари.

Следете не на Фејсбук:


This will close in 30 seconds