Кокино -мистериозно астрономско богатство на Македонија

Во самото срце на Македонија, меѓу бреговите на Тиквешката Равнина, лежи археолошкото наследство на Кокино – мистериозната астрономска обсерваторија што се прославува како еден од најстарите астрономски објекти во светот.

Ова археолошко откритие, со старост што се датира пред древниот Египет, го открива нашето прашање за раните астрономски набљудувања и календарските пресметки на прашалниците од минатото.

Кокино, обележано како светско наследство од страна на UNESCO, е место каде се спојуваат старата мистерија со научното вреднување. Објектот, кој е составен од астрономски опсерватории и астрономски камени кругови, се наоѓа во облик на часовник, што го направило многу убаво зачувано за времето.

Студии и истражувања покажуваат дека Кокино служел како астрономски календар, кој ги следел движењата на Сонцето и Месечината со голема прецизност. Се смета дека древните населби се користеле за да пресметуваат време и да го одредат расклопот на годината со детален преглед на астрономските појави.

Ова археолошко наследство привлекува посетители од целиот свет, кои ги фасцинира магијата на старите камени структури и нивната врска со астрономијата.

Кокино, како мистериозно астрономско богатство на Македонија, се надополнува со љубопитството на своите посетители, од кои секој заминува со убава врска помеѓу минатото и современоста.

Следете не на Фејсбук:


This will close in 30 seconds