Малиот холандски град Амерсфорт избран за европски град на годината

Академијата за урбанизам во Лондон го прогласи малиот холандски град Амерсфорт за Европски град на годината. Оваа установа обединува научници, политичари и специјалисти од цел свет од областа на урбан и регионален развој.

Жирито го пофали Амерсфорт за квалитетот на животот, прогресивното урбанистичко планирање и за иновативноста, додека истовремено ги зачува карактерот и наследството на градот.

„Амерсфорт се фокусира на добросостојбата и среќата на своите жители, ја ограничува употребата на автомобили и нуди разновидност на прифатливи и квалитетни домови“, стои во одлуката на жирито.

Амерсфорт се наоѓа во провинцијата Утрехт и има околу 160.000 жители.

Меѓу претходните добитници на оваа титула се Ротердам, Берлин, Копенхаген, Лисабон, Билбао, Антверпен и Единбург.

sdk.mk

Следете не на Фејсбук:


This will close in 30 seconds