(ВИДЕО) Куршумлиска Бања, позната уште во римско време, била една од најпознатите бањи на Балканот, а привлечна дестинација е и денеска

Куршумлиска бања е прекрасна дестинација во Србија која го привлекува голем број на посетители поради своите природни лековити извори и убавината на околината. Сместена во планинскиот регион на Југоисточна Србија, оваа бања нуди одмор и релаксација за посетителите кои бараат здравје и убавина на природата.

Куршумлиска бања се наоѓа 11 км југозападно од Куршумлија на 442 м. надм. висина.
Таа е стара бања, низа археолошки артефакти пронајдени во нејзината блиска околина круг упатуваат на фактот дека таа не само што била позната уште во римско време, туку дека била и една од најпознатите бањи на Балканот.

Освен богатството на термалните извори, Куршумлиска бања е позната и по своите здравствени услуги. Тука се наоѓаат бројни хотели, сместувања и современо опремени сензори за разни третмани и терапии. Посетителите можат да уживаат во лечењето со топла вода што произлегува од природните извори, што го прави идеално место за релаксација и опоравување.

Околината на бањата е прекрасна за истражување со разни пешачки стази и природни пејзажи. Посетителите имаат можност да уживаат во природата, да истражуваат околината и да се вклучат во разни активности надвор од бањата.

Сите овие атракции го прават Куршумлиска бања идеално место за посета, каде што ќе ја пронајдете совршената комбинација на здравствени блага и природна убавина, што го прави идеално место за одмор и релаксација за сите посетители.

Следете не на Фејсбук:


This will close in 30 seconds