Синтра – мал град во срцето на Португалија, во секоја улица, камен и сенка на овој магичен град, се зборува за минатото, сегашноста и иднината

Синтра, градот со богатство на култура, историја и природа, пленува со својата впечатлива убавина и разноликост. Сместен во срцето на Португалија, овој мал град преплетува столетни зборови и легенди во секоја улица и камен.

Застанувајќи на плоштадот пред кралската палата Паласио де Синтра, се среќаваме со премногу историски приказни во секој камен од оваа величествена градба. Различните стилови на архитектурата – маварска, романтична, готска, ренесансна – се соединуваат и го прават ова место уникатно во својот вид.

Патувајќи низ улиците со камени бутици и убави тргови, се откриваат уметнички дела, рачно изработени производи и традиционални предмети кои ја оживуваат минатото и културата на овој регион. Местните жители, со нивниот топол пријателски однос, ги покажуваат со почит своите традиции и гостопримство кон посетителите.

Во околината на градот, се шири паркот Парк де Пена, каде што се стапува во чиста природа и бујно зеленило. Пенскиот замок, поставен на висок брег, понудува магичен поглед кон околните предели и градот под него. Шетањето низ овој парк ќе ве пренесе во времињата на романтичните пејзажи, со секој чекор што го правите.

За оние кои уживаат во кулинарските доживувања, Синтра им нуди богат избор на традиционални јадења и специјалитети. Вкусот на фејџоада, пастељ де ната, или локалните сирења и вина, пренесуваат вистинско уживање за сетилата.

Синтра, градот со вкус на приказни, со својата убавина и богатство, ќе ве остави без зборови. Во секоја улица, камен и сенка на овој магичен град, се зборува за минатото, сегашноста и иднината на ова прекрасно место.

Следете не на Фејсбук:


This will close in 30 seconds