Смарагдното езеро Нула во Босна и Херцеговина

Овој пат, објективот на фотографот Борис Трогранчиќ го однесе до прекрасното езеро кое се наоѓа на еден час возење од Сараево или два часа од Тузла. Езерото Смрека кај Вареш, попознато како Нула, на фотографот му овозможи прекрасни сцени кои можете да ги погледнете во нашата галерија. „Неверојатната сцена на ова езеро ме потсети на филмовите за Џејмс Бонд, а неговото формирање и импозантната длабочина не се далеку од идеална филмска локација. Имено, како што дознав од локалното население, ова езеро, поточно огромен резервоар со вода, е создаден во раните деведесетти години на минатиот век Откако површинскиот рудник престанал да работи, мал поток со текот на времето ја наполнил окното длабоко околу стотина метри!

Езерото е долго 500 метри и широко 300 метри. Ова го прави најголемиот резервоар за вода за пиење во Босна и Херцеговина“, ни изјави Борис Трогранчиќ, кој ни објасни и како фотографиите од необичното езеро често изгледаат нереално.

“Бојата на езерото варира во однос на временските услови, па фотографиите направени на оваа локација често изгледаат како да се “проминени” низ некои филтри за фотографии. Сепак, за време на сончево време, езерото има смарагдно зелена боја, а неговата На изгледот влијае и составот на околните карпи и минските камења, како и специфичната флора под површината на водата.Тие велат дека во зима езерото замрзнува до таа мера што дебелината на површинскиот мраз надминува 30 сантиметри“. Како што ни раскажува Борис, во непосредна близина на оваа локација е активен уште еден рудник, но околината на езерото Нула мештаните го користат за пешачење и одмор. „Додека го посети езерото затекна како шетаат постари луѓе, кои ми раскажаа приказна за оваа локација. Во текот на летните месеци храбро се храбрат за ова езеро и пливаат, а во него има и риби, па рибарите често го посетуваат“, открива фотографот

punkufer.hr

Следете не на Фејсбук:


This will close in 30 seconds