(ВИДЕО) Наполи – град е најпосетуваниот во Италија, има повеќе туристи отколку жители

Во самиот срце на Јужна Италија, градот Наполи продолжува да блиска со својата убавина и богата историја. Познат по својата вкусна неаполитанска пица, градот секојдневно ги привлекува гурманите од целиот свет. Наполи, како историски и културен град, нуди впечатливи забелешки од античката архитектура и уметноста, вклучувајќи го и чудото Помпеј. Од прекрасните улици и тргови до динамичната атмосфера, Наполи е непропустливо искуство за сите кои сакаат да ја истражат културната баштина и автентичниот италијански дух.

Овој италијански бисер, нуди разновидни искуства – од древниот Римски Форум и палатите на Каподимонте, до плавите води на Тиренско Море.

Градот со брз темпо на живот и карактерна италијанска страст секојдневно нуди непрекината фешта за сетила. Од прекрасни плоштади и улични перформанси, до брзи закуски на улиците, Наполи е патување во културната и гурманска авантура.

Оваа година, градот продолжува да блиска како дестинација која ќе ги освежи и најзагрижените души. Секој кој го посети, ќе го доживее италијанскиот шарм во својата најчиста форма, во срцето на Наполи.

Во јужна Италија во текот на 2022 година имало пет милиони туристи, од кои 52 отсто Италијанци и 48 отсто од странство, според извештајот на Институтот „Свимез“.

Во извештајот се истакнува дека според резултатот на Наполи, еден од градовите на југот од Италија, во 2022 година имало повеќе странски туристи отколку Италијанци, пренесува „АНСА“. Според извештајот, 70 отсто од општините во италијанскиот регион Кампанија се туристички, со токови кои главно ги апсорбираат провинциите Наполи и Салерно.

Попрецизно, во текот на 2022 година Кампанија е првопласираната покраина на југот од Италија, со 22 отсто туристи пред Сицилија со 19 отсто и Сардинија со 18 отсто.

Наполи и неговата провинција во тоа учествуваат со 65 отсто туристичко присуство, а следат Салерно и неговата провинција со 27 отсто.

Следете не на Фејсбук:


This will close in 30 seconds