Пашабаги – Чудесното Природно Чудо во Турција

Во централниот дел на Турција, во регионот Кападокија, се наоѓа едно од најзагадените и највпечатливите природни чуда на светот – Пашабаги. Оваа област е позната по своите впечатливи земјани формации, наречени “фењари”, кои се создадени од природата преку хиљадолетен процес на ерозија.

Пашабаги, исто така наречена и “Долината на Протоците”, предлага бескрајно убавина и магично искуство за сите посетители. Секоја година, илјадници туристи ја посетуваат оваа област за да се восхитат на необичните стени и формации кои приличат на чудесни облици, вклучувајќи ги и високи камени “фењари” кои се во исто време и велики и малки.

Пашабаги не само што предлага неверојатна природна убавина, туку и историски и културни забелешки. Тука се наоѓаат и стари пештери и манастири кои се реставрирани и можат да бидат посетени од туристите.

За сите љубители на природата и авантуризмот, Пашабаги е област која задолжително треба да се посети. Ова чудо на природата ќе ве остави без зборови и ќе ве остави со впечаток кој ќе го понесете долго по враќањето дома.

Следете не на Фејсбук:


This will close in 30 seconds