Значително се зголемија цените на билетите за скијање: Доколку планирате зимски одмор оваа година, внимавајте на овие трошоци!

Годинава ски картата Копаоник во сезоната е единствена за сите тарифни периоди од скијачката сезона, важи во сите ски центри и чини 35.250 динари. Цената на ноќниот билет, во која е вклучено користењето на сите три ноќни патеки, варира од 2.880 до 3.500 динари. Во ценовникот е вклучен и билет за полигон за почетници со подвижна лента (ски детска градинка) кој за возрасни изнесува 1.130 динари, додека за деца чини 880 динари. Секоја индивидуална ски карта има своја цена за „ден“ и „ден + ноќ“ скијање. Цените на еднодневните билети за скијање се движат од 4.620 до 5.370 динари, а со вклучено ноќно скијање се движат од 5.250 до 5.880 динари. Наведените бројки мора да вклучуваат опрема за скијање, што е втор најголем трошок за презимување, потоа ски карта, која е неопходна за пристап до лифтовите.Ако се потребни и часови за скијање, пресметајте дополнителни 100 евра по лице. Златибор е секако многу посетен за време на овој мини-одмор. Скијањето на Златибор е привлечно за сите рекреативци од земјава и регионот, а на располагање се и два полигони за деца и скијачи почетници. За време на скијачката сезона, четири стази се отворени за скијачите – Торник, Змајевац, Чигота и Станкова раван.

За српските скијачи најпримамлива планина е Копаоник, а на неа моментално кон крајот на декември може да се најде сместување за околу 350 евра за шест ноќевања, додека за четворокреветна соба во 4 или 5 Хотел со ѕвезда во ски центарот на Копаоник, треба да платите повеќе од 4.000 евра. Она што многумина ги изненади е поскапувањето на ски картата на Копаоник. За разлика од претходните две години кога немаше корекција на цената на билетите за скијање, годинава има зголемување од 25% кај повеќето видови ски билети. Цените се диференцираат во зависност од периодот на скијачката сезона и категоријата на скијач. За возрасните, цената на шестдневната ски карта ќе се движи од 20.750 до 22.500 динари, додека еднодневната ски карта ќе варира од 4.620 до 5.370 динари. Како што е наведено на официјалната веб-страница на Инфокоп, семејните и депоските билети за скијање повеќе не постојат, додека преносниот семеен билет дуо сè уште постои. Од оваа скијачка сезона за деца до 5 годишна возраст се бесплатни само полигонот за почетници и скијачката градинка (само ски картичката чини 200 синари се плаќа), додека за сите други објекти потребна е редовна детска ски карта до детето наполни 12 години.

Што се однесува до цените на ски картите, тие се нешто пониски од билетите на Копаоник. Златибор картата 10 во сезона е на пример 17.800 динари, а ски картата 20 сезона (важи само за Торник) е 34.000 динари. Цената на еднодневен билет за возрасни е 2.500 динари, односно 2.000 динари за деца. Може да купите и сезонска персонализирана ски карта по цена од 51.700,00 динари, а со тоа, покрај трошоците за скијање, ги покривате и сите останати содржини како туби или боб на шини за едно возење во текот на денот. Што се однесува до полигонот за почетници, т.е. ски градинка, цените се исти како на Копаоник – 900 динари за возрасни и 700 динари за деца. Со оглед на брзиот развој на инфраструктурата во последните години, Златибор може да се пофали и со големи сместувачки капацитети. На туристите им се достапни хотели, приватни вили и апартмани. Цените за 6 ноќевања, за двајца возрасни и две деца, според она што се нуди на Booking се движат од 41.000 до неверојатни 476.000 динари.

извор: b92.net

Следете не на Фејсбук:


This will close in 30 seconds