Вгнезден во живописниот регион на Лежа Албанија, агротуристичкиот ресторан Мризи и Занаве е уникатен пример за рурален туризам, кој привлекува посетители буквално од целиот свет.
Овој уникатен aгро туристички комплекс е повеќе од само искуство со јадење; тоа е патување низ богатите вкусови и традиции на албанската кујна.
Празник за сетилата
Од моментот кога ќе стапнете на имотот, Мризи и Занаве ве обвива во мирна и спокојна атмосфера која повремено ја нарушуваат криците на домашните животни кои се одгледуваат на овој имот.
Ресторанот е опкружен со бујно зеленило, маслинови дрва и лозници, создавајќи спокоен амбиент кој веднаш ве оддалечува од метежот и вревата на секојдневниот живот.
Посветеноста на ресторанот за одржливост и органско земјоделство е очигледна во секој аспект од понудата на кујната. Голем дел од она што ја краси вашата чинија се одгледува на сопствената фарма на ресторанот, обезбедувајќи ги најсвежите и највкусните состојки. Менито се менува со годишните времиња, славејќи ја различноста на албанското земјоделство и нудејќи поглед на кулинарското наследство на земјата.
Кулинарско искуство кое долго ќе го паметите
Кулинарското искуство во Мризи и Занаве започнува со топло добредојде од професионалниот и упатен персонал кој овозможува одлична услуга,
Најпрво ќе ве почастат со домашен сок од ( од шо беше тој црвениот сок ??? ) , кој го добивате гратис, потоа љубезно ќе ви го објаснат менито, кое во голем дел е сезонско и зависи од периодот во годината во кој сте го посетиле.
Една од карактеристиките на ресторанот е употребата на автохтони состојки кои ретко се наоѓаат во другите кујни. Може да откриете јадења со фуражни билки, ретки локални сирења и уникатни подготовки на печено месо од домашните животни на фармата, како и сирења кои се произведуваат тука, а повеќето видови на домашно произведениот леб се приказна за себе.
Менито нуди по нешто за секого, со опции за вегетаријанци и љубители на месо. Посветеноста на квалитетот и автентичноста е непоколеблива, правејќи го секое јадење прослава на албанската гастрономија.
Ние при посетата вкусивме : неколку видови сирења, неколку видови кашкавали, кајсии, шери патлиџани, бамија и тоа како туршија, тиква, неколку видови на леб, тикварник или комад со тиква, уште неколку видови на комади сите сукани… тестенини со сос од капинки, пилешко месо со пекарски компир … а пиевме свежо цеден сок од јаболка. За десерт од куќата добивме сезонско овошје.
Мризи и Занаве не е само место за јадење; тоа е место за поврзување со аграрот, луѓето и културата на Албанија. Ресторанот нуди обиколки на својата фарма и објекти, овозможувајќи им на гостите да видат од каде доаѓа нивната храна и да стекнат подобра претстава како се одгледува здрава храна која ја има на менито.
Агротуристичкиот ресторан Мризи и Занаве во Лежа, Албанија, е повеќе од само место за вечера; тоа е искуствокое почнува од неверојатното природно опкружување до посветеноста на органското земјоделство и традиционалните методи на готвење.
Ако барате искуство со храна кое ги храни и телото и душата, посетата на Мризи и Занаве треба да биде на врвот на вашата листа кога ги истражувате волшебните пејзажи на Албанија. Ова скриено кулинарско богатство ќе ве остави со чувство на благодарност за вкусовите и традициите на оваа извонредна земја.