(ФОТО) 10 Дестинации ширум Светот кои изгледаат како да се на друга планета

Светот е полн со удивителни дестинации, но има неколку места ширум планетата кои изгледаат како да се на друга планета. Овие магични места претставуваат комбинација од природни чуда, чудни пејзажи и културни богатства кои ќе ве остават без зборови.

  1. Салар де Ујуни, Боливија – Овој огромен солен планински басен, прекривен со сол, создава оптички илузии кои ќе ве одведат на друга планета. Кога дождот ќе падне, саларот се претвора во огромно огледало.
  1. Памукале, Турција – Бели тераси од термални извори, покривени со туркиски силикатни карпети, Памукале изгледа како сцена од научно-фантастичен филм.
  1. Антелоп Канјон, САД – Оваа дубока канјонска формација во Аризона креира варварски прелапи пејзажи со светлокопринести зидови и рефлексии на сонцето кои ги создаваат магичниот “пламенен канјон”.
  1. Метеори, Грција – Стенски манастири, изградени на врвовите на огромни камени столбови, создаваат визуелно впечатлив пејзаж кој личи на друг свет.
  1. Антарктик – Само од себе разбира се, замрзнатиот континент Антарктик изгледа како ниедно друго место на Земјата, со снежни планини и смртзнати пејзажи.
  1. Памирски Висорамни, Таџикистан – Овие висорамни, наречени и “покрив на светот”, се дом на некои од најиздржливите животни на планетата и изгледаат како нереален пејзаж.
  1. Салар де Јујахуа, Чиле – Овој сув салар во Атакама пустината изгледа како марсијански пејзаж, со своите розови лагуни и минерали кои придаваат необични бои.
  1. Паметниците од Моаи, Еастер Остров – Огромните камени статуи известни како Моаи, сместени на островот Еастер, изгледаат како таинствени чувари на давно изгубената култура.
  1. Планината Зебра, Намибија – Оваа планина во пустината изгледа како апстрактна слика, со своите черни и бели пруги.

  1. Соноран Пустина, Мексико – Овде, во пустина која се претвора во море од цветање, песокот и карактеристичните сагуаро каактуси прават неверојатен пејзаж.

Овие дестинации не се само места за посета, туку и напомена дека нашата планета е полна со чудеса и магични природни ландшафти кои изгледаат како да се на друга планета.

Следете не на Фејсбук:


This will close in 30 seconds