Во Рим отворен за посетители плоштадот на кој беше убиен Цезар

Ларго ди Торе Аргентина, римскиот плоштад и историски локалитет каде, според легендата, бил предаден и убиен римскиот генерал и државник Јулиј Цезар во 44 година п.н.е., по неколку години реновирање повторно е отворен за туристите.

Местото на ископување, познато и како „Ареа Сакра“, се смета за едно од најважните историски локалитети во Рим и се наоѓа недалеку од познатиот Римски форум.

Ларго ди Торе Аргентина се состои од остатоци од четири храмови кои датираат од периодот на Римската република до четвртиот век пред нашата ера и сите се обновени, објави туристичкиот одбор на градот.

Гај Јулиј Цезар бил освојувач на Галија, а по граѓанската војна против римскиот генерал Гнеј Помпеј Велики, тој станал доживотен диктатор, со што започнал трансформацијата на Рим од република во империја.

Цезар, наводно, бил убиен од група сенатори во Сенатот набргу откако бил прогласен за доживотен диктатор.

Сите четири храмови се наоѓаат под површината и до неодамна можеа да се видат само зад бариери во близина на блискиот пат.

Беше обновен и портикот на средновековниот Торе дел Папито, како и сите простории под нивото на улицата во соседната Виа ди Сан Никола де Цезарини.

На овие простори се пронајдени бројни вредни артефакти. Градоначалникот на Рим, Роберто Гуалтиери, го нарече местото „вистински скапоцен камен на историјата, уметноста и културата во срцето на вечниот град“.

Отсега за прв пат ќе може да се истражат остатоците од храмовите одблиску, истакна Гуалтиери.

Целата област е опремена со панели со текстови на италијански и англиски јазик, а достапна е и за луѓе во инвалидски колички.

Работите ги финансираше италијанската модна куќа „Булгари“, а плоштадот и остатоците од храмовите првпат беа ископани при градежни работи во дваесеттите години на минатиот век.

Туристите и посетителите кои не живеат во Рим ќе треба да потрошат пет евра за влез.

https://republika.mk/zivot/patuvanja/vo-rim-otvoren-za-posetiteli-ploshtadot-na-koj-beshe-ubien-tsezar/извор: Република

Следете не на Фејсбук:


This will close in 30 seconds