Клифовите на Тролтунга, едно од најспектакуларните места во Норвешка

 Во воодушевувачкиот округ Вестланд во Берген, Норвешка, се наоѓа Тролтунга, спектакуларна карпеста формација висока 1.100 метри, пишува Анадолу.

Ова чудо на природата стана неодминлива дестинација за авантуристите од целиот свет.

Ентузијастите имаат повеќе опции за да стигнат до Тролтунга. Смелите планинари можат да тргнат на предизвикувачката 10-часовна пешачка патека што започнува во живописното селце Скјегедал. Оваа напорна патека ги води авантуристите длабоко во величествените планини.

За љубителите на природата кои бараат помалку напорен пат, постои алтернативна почетна точка. Од 2017 година, вклучена е уште една рута која им овозможува на љубителите на авантурите да возат поблиску до клифовите. Со плаќање на патарина, тие можат удобно да ги паркираат своите возила и да го избегнат исцрпувачкото 10-часовно пешачење, намалувајќи го значително растојанието за пешачење.

Пред да тргнете на ова патување кое влева стравопочит, се советува носење на освежителни пијалаци и храна, бидејќи покрај патеката што го поврзува селото со Тролтунга нема продажни објекти.

Посетителите на Тролтунга можат да поминат прекрасен ден уживајќи во природата, опкружени со волшебниот поглед на водопадот што го храни езерото Рингдалсватнет. Карпите покриени со снег што ја прегрнуваат Тролтунга нудат ревитализирачко искуство – заштита од преовладувачките ветрови што се присутни во овој регион.

извор: Анадолу.

фото: Анадолу.

Следете не на Фејсбук:


This will close in 30 seconds