Котор – историски бисер меѓу планините и морето

Градот Котор и заливот Бока Которска, кои се наоѓаат во прекрасната Црна Гора, е една посебна туристичка дестинација за посетителите кои бараат едно убаво и автентично искуство. Градот Котор, кој е сместен на прекрасниот залив Бока Которска, е познат по својата богата историја и архитектура, што го прави магнет за туристи од целиот свет.

Бока Которска е еден од најдлабоките и најдолгите фиордови во светот и е прогласен како светско наследство од страна на УНЕСКО. Ова впечатливо место е познато по своите високи планини, прекрасно крајбрежје и историско наследство , што го прави привлечен избор за патниците кои бараат автентични и незаборавни искуства.

Градот Котор е познат по својата стара градска четврт, која и денес осптојува со многу добро сочувани градби од средновековниот и ренесансниот период. Таа е една од најдобро зачуваните средновековни градски јадра во Југоисточна Европа и претставува вистински музеј на отворено со своите впечатливи згради, цркви и дрвени порти.

Туристите кои го посетуваат Котор и Бока Которска можат да уживаат во одлична кујна со многу ресторани и кафе-барови кои нудат вкусни локални специјалитети и традиционални вина ( пред се од Херцеговина ). Самото шетање по улиците на Котор, со своите камени зидини, прекраснаите плоштади и старинските камени куќи, претставува едно неповторливо искуство за туристите.

Во стариот град ќе ги видите катедралата Свети Трифун, катедралата на Свети Лука, Градската врата и големиот часовник на самиот влез во градот како и многу други историски места.

Поминувањето на Ѕидините на Котор е уште една извонредна знаменитост која се препорачува на туристите. Овие ѕидини датираат од XII век и ги оградуваат Стариот град во должина од 4,5 километри. Искачувањето на зидините нуди прекрасен поглед на градот, заливот и околните планини, и е едно од најпопуларните искуства за посетителите на Котор.

Други интересни знаменитости во Котор вклучуваат Трапезица Крмпоти, која е еден од најважните традиционални собири во градот и е популарна атракција за туристи кои сакаат да искусат местната култура и традиции. Туристите можат и да го посетат Навалски мост, кој е историски мост кој го спојува Стариот град со брегот на заливот Бока Которска.

СРЕДЕ КОТОР ХОТЕЛ ВАРДАР – во центарот на Котор веднаш наспроти главната везна порта од старите ѕидини, се наоѓа хотелот кој го носи името на нај познатата македонска река Вардар.

Од други интересни знаменитости во Котор се Поморскиот музеј, кој го претставува морското наследство на регионот, и Бесастицата, која е една од најстарите и најважните цркви во Котор, посветена на Пресвета Богородица.

Сепак, најголемата знаменитост на Котор е самиот град, со својата убавина, историја и атмосфера, што го прави еден од најпривлечните туристички дестинации.

PATUVANJA.MK

Следете не на Фејсбук:


This will close in 30 seconds