Паксос и Антипаксос – не откриен рај во грчко Јонско Море

Идиличните грчки острови Паксос и Антипаксос во Јонско Море се недопознат рај на Медитеранот. Овие два мали острови се познати по своите песочни плажи, прекрасни пештери и чисто тиркизно море, што ги прави популарна дестинација за туристите кои бараат мирен и релаксирачки одмор.

Со својот не допрен природен пејзаж и малку население, Паксос и Антипаксос ги привлекуваат туристите кои бараат малку подзаборавена и не допрена природа. Главниот град на Паксос, Гајос, и најголемото село на Антипаксос, Вутсаци, се туристички центри каде што посетителите можат да уживаат во автентичната грчка култура, да ги истражат уличките со камени куќи и таверни со традиционална грчка кујна.

Одбрано за своите песочни плажи, Паксос и Антипаксос нудат многу места каде што посетителите можат да се релаксираат и уживаат во сонцето и морските активности. Плажите Монодендри, Лакка и Логос на Паксос, како и Вутсаци на Антипаксос, се места каде што туристите можат да се капеат во кристално чистото море и да уживаат во забавите на плажата.

Сепак, овие острови не само што нудат прекрасни плажи, туку и интересни места за истражување. Во Паксос, посетителите можат да ги истражат пештерите на Могониси и заливите на Врика и Вила, како и да го посетат Белата кула – историски монумент кој го претставува наследството на островот. Антипаксос, со своите ненаселени и недопрени плажи, нуди можност за истражување на природната и биоразновидност на островот.

Пештерата “Блу Грото” се наоѓа на јужната страна на островот Паксос и е позната по својата уникатна сино-туркуазна боја на водата во неа. Водата во пештерата рефлектира на светлина и создава магичен светлечки ефект, што прави исклучително фотогенична атмосфера.

До Блу Грото се стугнува со чамец, и по влегувањето во пештерата, туристите можат да уживаат во разгледувањето на кристално чистата вода и впечатливите сталагмити и сталактити кои ја красат пештерата.

PATUVANJA.MK

ВИДЕО МАТЕРИЈАЛ

Следете не на Фејсбук:


This will close in 30 seconds