Дубровник – светска „република“ на туризмот

ПАТУВАНЈА ви го претставува хрватскиот град Дубровник, град со богата историја и култура, и оваа леттна сезона очекува бројни туристи од сите делови на светот. Оваа прекрасна дестинација на Јадранското море е позната по својата историска централна зона, Стар Град Дубровник, која е дел од списокот на светското наследство на ЈуНЕСКО.

Од првиот момент кога ќе го стапнете на плочниците на Стар Град, ќе го почувствувате духот на минатото. Ѕидините на градот кои датираат од 13 век ја заштитувале градската зона низ вековите. Преку вратата на градот, која датира од 14 век, можете да се најдете на главниот плоштад, кој е џентеална точка на Стар Град.

Туристите можат да се прошетаат по тесните камени улици на Стар Град, каде што можат да ги видат куќите на богатите трговци од минатото, како и куќите на некои од најзначајните личности на градот. Во културниот центар на градот, музејот на Дубровник, туристите можат да ги видат многуте изложени музејски експонати кои ги претставуваат најзначајните моменти од долгата и значајна историја на градот.

Еве неколку предлози за атракции кои што туристите можат да ги посетат во Дубровник:

Стар град – Историскиот центар на Дубровник е заштитен од УНЕСКО и е дом на многу забележливости, вклучувајќи стари кули, градски порти и прекрасни плоштади.

Дубровачки Зид – Овој ѕид го окружува градот и е најпознатата атракција во Дубровник. Туристите можат да се шетаат по зидот и да уживаат во погледот на градот и морето.

Црква на св. Влах – Оваа црква е во срцето на стариот град и е извонредна за фотографирање.

Францискански манастир – Овој манастир е дом на голем книжен фонд , како и на прекрасна градина со многу билки и цветови.

Плоштад Луза – Оваа прекрасен плоштад е центар на стариот град и е опкружен со убави камени згради и кули. Тука е и нај познатат „Градска кавана“ во Дубровник.

Дубровнички летен фестивал – овој фестивал се одржува во Јуни и е одлична можност да се доживее локалната култура, музика и уметност.

Кула Минчета – Оваа кула се наоѓа на јужната страна на Дубровничкиот Ѕид и е дом на музеј на историјата на градот.

Острво Локрум – Ова е мал остров до кој се стигнува со кратк овозење со бродче од Дубровник. Туристите можат да уживаат во прекрасните плажи и да ја разгледуваат не допрената природа.

Аквариумот во Дубровник го прикажува живиот свет од морските длабочини, но очигледно во еден уникатен простор, вградев во старите камени ѕидови.

Следете не на Фејсбук:


This will close in 30 seconds