Мала Преспа – природа, чист воздух цркви, ресторани со дивеч на менито

Следете не на нашата FACEBOOK страна Patuvanja.mk

Мала Преспа која од неодамна е национален парк во Албанија, полека но сигурно станува дестинација каде што природата, здравата храна и културата се стопени во едно, создавајќи уникатна туристичка понуда и незаборавно искуство за туристите.

Мала преспа е место коешто го има сè што е потребно за еден пријатен одмор – езеро со кристално чиста вода, зелени планини, птици и диви животни, и уникатни локални специјалитети.

Мала Преспа парк е заштитено подрачје со природен пејзаж. Најзначајните села на брегот на езерото, како Пустец и Зрноско, потоа Глобочани, Горна и Долна Горица и Туминец, и овие села нудат многу туристички атракции, вклучувајќи традиционални куќи, музеи, хотели и ресторани.

Рестораните во Мала Преспа нудат богат избор на локални специјалитети и храна од диви животни. Најпопуларните јадења се муфале, крушовија, мисира, каварма, тавче гравче и специјалитети од крап.

Посетите Мала Преспа парк и селата на брегот на езерото е препорака за секој турист кој ја бара природата, културата и вкусната храна. Секако, ова е место коешто не треба да се пропушти.

Следете не на нашата FACEBOOK страна Patuvanja.mk

Следете не на Фејсбук:


This will close in 30 seconds