Салцбург е стар барокен град кој мора да го видите барем еднаш во животот, бидејќи плени со своите прекрасни историски улици, бројни знаменитости кои му даваат идентитет на овој австриски град, ретко видени културни настани, но и гастрономија која плени со специфични јадења и рецепти кои веднаш ќе посакате да ги подготвите во вашата кујна.
Престојот во Салцбург едноставно значи посета на традиционални ресторани и пивници кои нудат локална австриска кујна, а иконските пиварници, кои датираат од минатото, се дел од искуството на неверојатно убавиот Салцбург.

Салцбург секако се карактеризира со три врвни пиварници, кои овој пат ги посетивме со големо внимание и големо задоволство на нашата обиколка на Салцбург, бидејќи научивме многу повеќе за овој златен пијалок кој се нарекува и течен леб.
Пиварницата „Августинер“ постои од 1621 година.
Пивото „Августинер“ ни носи дел од историјата во која лесно можете да се потопите со тоа што ќе ѕирнете зад сцената и буквално ќе шетате низ жив музеј каде на секој чекор се среќавате со моменти низ кои оваа пиварница се развила од неколку котли до денешното производство, чие пиво прекрасно се лизга по непцето на секој љубител на пиво, но и на оние кои сакаат да вкусат традиционално произведено пиво со фини деликатеси.
Што го прави пивото Augustiner Bräustübl толку посебно?
Производството на пивото Augustiner трае речиси 12 недели и поминува низ следниве фази:
Пивото Augustiner се прави само од најдобрите суровини, имено одлична вода, слад и хмељ, кои се преработуваат во оваа пиварница според традиционални, докажани рецепти.
Само во неколку други пиварници главната ферментација се одвива како во пиварницата Augustiner – во отворени ферментациски буриња, при што квасецот првично се додава и се таложи на дното откако ќе заврши главната ферментација. Подрумот за складирање е местото за созревање и бистрење.

Квасецот и протеините се таложат тука, а поради доволното време на стареење и техниката на хоризонтално складирање, се создава фина, природно блага јаглеродна киселина. Во пиварницата Augustiner, пивото нежно и природно се „полира“ со филтер за памучна маса. Ова ги зачувува сите негови вредни состојки.
Во оваа пиварница, пивото се полни во дрвени буриња, исто како и во минатото, или во буриња од KEG.
Денес, „Броустубл“ е најголемиот пивски ресторан во Австрија. Над 5.000 квадратни метри традиционално декориран простор и дополнителни 1.400 седишта во соседната градина нудат место за совршена забава.
Она што е исклучително интересно е што гостите можат да донесат своја храна во овој ресторан доколку сакаат, бидејќи најважно е да сипете и пиете совршено фино пиво „Августинер“ кое ве поканува да пеете и да уживате во животот. Прекрасните шолји се најпопуларни во оваа пиварница и верувајте ми, вистинско задоволство е да се пие ова одлично пиво од нив кое бара повеќе.

Дали знаевте дека пиварницата Трумер ги произведува најнаградуваните пилснер пива во светот? Трумер Беркли освои 18 златни медали на најпрестижните натпревари за пиво во светот, што ја прави најнаградуваниот пилснер пиво во светот.
Оваа австриска пиварница е во сопственост на семејството Зигл од 1775 година, а моментално ја води осмата генерација на сопственикот Јозеф Ц. Зигл, а нејзината сестринска компанија е исто така лоцирана во Калифорнија, каде што се придржуваат до истиот строг рецепт за производство како во Салцбург.
Во своето 400-годишно искуство во производство на пиво, Трумер Пилс се произведува според точните стандарди на „Reinheitsgebot“, или германскиот закон за чистота на пивото, од само неколку состојки – вода, слад, хмељ и квасец, а ферментацијата трае цели три недели за да се произведе толку вкусно и уникатно ароматизирано пиво Трумер.
Пиварницата Трумер применува специјални техники на мелење хмељ на јачменовиот слад, отстранувајќи ги лушпите за да ги елиминира адстрингентните и горчливите вкусови, што ја максимизира мазноста на пивото и води до благороден вкус и арома, додека ладната ферментација придонесува за фина ефервесценција и избалансиран, освежителен вкус.
Ресторанот „Урбанкелер“ има високи стандарди за храна, бидејќи секое јадење се служи со јадења од биолошко и природно потекло. Регионот Салцбург има разновидни, недопрени региони и компании кои практикуваат производство на органска храна. „Урбанкелер“ е награден со голем број важни еколошки и еколошки сертификати.

„Урбанкелер“ е првиот ресторан во Салцбург кој е сертифициран како органски, што е дополнителна гаранција за храна приготвена со љубов.
Со својот традиционално привлечен изглед и своите фини ароми, овој ресторан ќе остане едно од најдобрите гурмански задоволства при обиколка и посета на Салцбург.
Оваа австриска пиварница е 100% семејна, што јасно ја издвојува пиварницата Штигл од меѓународните корпорации. Она што ја прави пиварницата Штигл посебна е тоа што е единствената пиварница во Австрија која произведува свој слад, користејќи го за подготовка на специјални пива, со што создава пивска уметност на највисоко ниво.
Развојот на нови рецепти во Штигл-Гут Вилдшут и експериментирањето со разни сорти жито, како и специјални сладови, доведува до неспоредлива разновидност на пива во оваа пиварница. Доброто пиво вклучува само хмељ, каде што се користат само хмељови конуси од женски растенија, вода, квасец и слад, а оваа пиварница се придржува и до ова според законот за чистота на пивото од 1516 година.

Хмељот е она што му го дава на пивото вкусот, неговата пријатна горчина, неговиот освежителен карактер и ја сочинува душата на секое пиво Штигл. Треба да се нагласи дека водата доаѓа од регионот Унтерсберг во Салцбург од многу посебен и моќен природен извор. Изворската вода што се користи за производство на ова пиво содржи висок процент на кислород и е со средна тврдост, што создава предуслови за пиво од врвен квалитет за пиварницата Штегел.
Пиварницата Штигел гордо ја носи и титулата за квалитет „бавно приготвување“, бидејќи бавното, внимателно приготвување произведува добро избалансирано пиво со извонреден вкус.
Доколку се најдете во пиварницата „Штигел“, не пропуштајте ја обиколката на нивниот музеј, кој се простира на повеќе од 400 м². Дознајте повеќе за историјата на пиварницата, нејзините сопственици и видете ја приказната раскажана низ времето, од почетоците до модерните моменти на една од најдобрите австриски пиварници.
Турата е единствена и интерактивна преку неверојатна мулти-визуелна авантура во киното „Штигел Пиварница“, кое, со проекција од 270 степени на филмот, навистина создава незаборавно искуство за создавањето на пивото „Штигел“.

Ресторанот „Стигс Браувелт“ е дел од пиварницата „Стигел“, каде што гастрономијата и кулинарската уметност се на највисоко ниво. Локалната кујна со австриските специјалитети на овој ресторан комбинира незаборавни вкусови и ароми, каде што пивото и неговите суровини се прекрасни состојки за готвење. Класиците на австриската кујна се креативно подготвувани сезонски, свежи и, по потреба, збогатени со свежо пиво „Стигел“.
Ресторанот „Зифер Бирхаус“ се гордее со безвременската традиција на австриските јадења што го сочинуваат нивниот гастрономски идентитет. Во самото срце на градот, без никаков кич и со традиционална душа во дизајнот на ентериерот, тука ќе вкусите свежи, миризливи и богато послужени јадења од автентична австриска кујна.
Моцартовата сестра Нанерл живеела над пивницата Зипфер неколку години. И секогаш кога ја посетував, тие доаѓаа заедно во оваа гостилница. Тука разговараа со часови, пиеја пиво со ентузијазам и јадеа вкусна храна.
Ресторанот и пивницата „Зифер Бирхаус“ е едно од најстарите места за локална австриска кујна во центарот на Салцбург, кое остана оригинално и автентично по концепт, амбиент и архитектура и затоа е најатрактивно за секој роудахолик кој сака да го доживее оригиналниот дух на Салцбург. Тука пробавме толку многу вкусни крвави колбаси и Кајзершмарн олити, како што го нарекуваат кај нас, и секако сочен Апфелштрудел.
Ресторанот „Штернброу“ во стариот дел на Салцбург изненадува со спектакуларен амбиент и софистицирана австриска кујна. Ентериерот варира од современа архитектура и компоненти стари над 100 години, автентична австриска кујна, но и стари јадења подготвени на модерен начин. Прекрасна и уникатна градина во срцето на Салцбург го прави овој ресторан одлично место за излегување, релаксација и уживање во пиво.
Во 16 век, во Салцбург имало бројни мали пиварници. Името „Штернброу“ како посебна пиварница со ресторан првпат се споменува во 1542 година. Патем, ѕвездата како еснафски знак за пиварите првпат е документирана во 1425 година. Денес сè уште често можете да ја видите во франконските домашни пиварници, а симболот на ѕвездата, како препознатлив симбол на Штернброу, произлегува токму од оваа вековна традиција.
Тука навистина можете да уживате во вистинско народно јадење и навистина да уживате во гастрономската историја на Салцбург, која сè уште живее тука. Во ресторанот „Баренвирт“ можете да јадете најдоброто пржено пилешко во Австрија! Ова е местото каде што навистина можете да јадете пилешко на австриски начин.

Покрај тоа, тука е и рустичната и типична австриска домашна кујна, од говедски гулаш до Каснокен, па сè до вистинска селска гозба составена од старомодни кулинарски специјалитети. Исто така, има и огромни кнедли од леб кои, според многу гости, се ненадминливи. Никој навистина не го напушта овој ресторан гладен.
Од печен стек или обилни медалјони од свинско месо на скара, до разни десерти, имаме свој избор, вклучувајќи го и легендарниот Салцбургер Нокерлн.
wish.hr




